Γενικά Χαρακτηριστικά

Ο Σμόλικας το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας μετά τον Όλυμπο, είναι μεγάλο ορεινό συγκρότημα Β.Α της Κόνιτσας. Ανήκει στη Βόρεια Πίνδο και γενικά είναι ομαλό βουνό, αποτελούμενο κυρίως από μεγάλα δάση από οξιές, βελανιδιές και ρόμπολα. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι οι πολλές κορυφές οι οποίες έχουν υψόμετρο πάνω από 2.000 μέτρα, καθώς και η πλούσια φύση του που αποτελεί βιότοπο για πολλά και σπάνια είδη πανίδας. Υπάρχουν δε δύο άγριες και παρθένες περιοχές: Της «Βάλια Κίρνα» (στα βλάχικα σημαίνει καταραμένη κοιλάδα) και του «Βαθύλακκου» που καταλήγει στο χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) ενός πολύ όμορφου χωριού στα 960 μέτρα που έχει διατηρήσει τον πληθυσμό του, πράγμα πολύ σπάνιο για τη περιοχή της Πίνδου.

 

Ο Σμόλικας Χιονισμένος


Η χλωρίδα επίσης του Σμόλικα είναι από τις πιο πλούσιες των Ελληνικών βουνών και περιλαμβάνει σπάνια φυτά των Άλπεων , των βουνών της Βαλκανικής και της Αλβανίας, όπως και πολλά ενδημικά.To Σμόλικα Βόρεια τον χωρίζει από το όρος Γράμμος ο ποταμός Σαραντάπορος (παραπόταμος του Αώου), στα ΒΑ χωρίζεται από το όρος Βοΐο με το «Ζουζουλιώτικο» ρέμα και με το ρέμα Παλιομάγερο. Στα ΝΔ ένας χαμηλός αυχένας χωρίζει το Σμόλικα από το βουνό Τραπεζίτσα, που βρίσκεται πάνω από την Κόνιτσα, ενώ στα Ν χωρίζεται από την Γκαμήλα με τον Αώο ποταμό, και τέλος στα Α τον χωρίζει από τον σχηματισμό της Βασιλίτσας, το ρέμα της Σαμαρίνας. Ο Σμόλικας τροφοδοτεί ακόμη με τα νερά του τους ποταμούς Σαραντάπορο, Αώο, και Αλιάκμονα.

 

Ο Σμόλικας την άνοιξη

Το ορειβατικό μονοπάτι Ο3

Από Αγία Παρασκευή θ’ αρχίσει η ανάβαση. Μετά από 4ώρες πορεία φτάνουμε στη Δρακόλιμνη και στη συνέχεια μετά από 1 ώρα πεζοπορία φθάνουμε στη κορυφή Σμόλικας υψ. 2637 μ. Επιστροφή από την ίδια διαδρομή.

Δρακόλιμνη Σμόλικα

Οι δρακόλιμνες είναι ορεινές υποαλπικές λίμνες στην Βόρεια Πίνδο. Βρίσκονται σε απρόσιτες βουνοκορφές ανέγγιχτες από ανθρώπινο χέρι, πηγές ξεκούρασης και ομορφιάς για τους λάτρεις της φύσης, ανεκτίμητα αντικείμενα μελέτης για τους επιστήμονες. Το όνομά τους θυμίζει παραμύθι και η ύπαρξή τους ένα πολύτιμο διαμάντι της φύσης.Πριν από 10-15 χιλιάδες χρόνια , την εποχή των τελευταίων παγετώνων, εμφανίστηκαν πολλές φυσικές λίμνες. Κατά κανόνα περιοχές που έχουν πολλές λίμνες ήταν περιοχές που είχαν καλυφθεί από πάγους. Οι περισσότερες στην Ευρώπη βρίσκονται στην Σουηδία, Φιλανδία, Νορβηγία και κάποιες στην Ρωσία. Η Ελλάδα έχει περίπου 60 τέτοιες λίμνες, από τις οποίες μόνο 30 είναι μεγαλύτερες από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν οι ορεινές αλπικές λίμνες. Βέβαια για τον τρόπο δημιουργίας τους υπάρχουν πολλές θεωρίες. Άλλοι λένε ότι είναι κρατήρες ηφαιστείων, άλλοι καρστικά βυθίσματα, το πιθανότερο όμως είναι ότι αποτελούν κατάλοιπα των παγετώνων. Οι λίμνες αυτές διατηρούν σχεδόν όλο το χρόνο σταθερή στάθμη και αυτό αποδίδεται στην ύπαρξη είτε αρτεσιανών φαινομένων, είτε υπόγειων πηγαδιών είτε στο λιώσιμο του χιονιού που σε σημεία γίνεται ακόμη και τον Ιούλιο. Οι ορεινές λίμνες είναι μικρές σε μέγεθος, με λιγότερο πολύπλοκες τροφικές αλυσίδες από αυτές των πεδινών λιμνών. Οι υψηλές θερμοκρασίες, τα λιγοστά θρεπτικά συστατικά, η έντονη ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι, η έλλειψή της τον χειμώνα για αρκετούς μήνες, καθιστούν τις αλπικές λίμνες μοναδικά οικοσυστήματα. Όλα αυτά αποτελούν πολύτιμο υλικό για την κατανόηση και την μέτρηση των οικολογικών διεργασιών. Καθώς μάλιστα παρουσιάζουν μεγάλη ευαισθησία στις αλλαγές του περιβάλλοντος, μπορούν να χρησιμεύσουν.

Δρακόλιμνη του Σμόλικα


Δεύτερη σε μέγεθος μετά την Γκαμήλα, αλλά ισάξιας ομορφιάς, είναι η δρακόλιμνη του Σμόλικα ή Λύγκα όπως αλλιώς λέγεται. Στα βλάχικα λέγεται Ντιβιρλίγκα. Βρίσκεται σε υψόμετρο 2200 μέτρων κάτω από τον κώνο που σχηματίζει η κορυφή του Σμόλικα. Έχει έκταση 3 με 4 στρέμματα, με περίμετρο περίπου 375 ανθρώπινα βήματα, αλλά έχει μεγάλο βάθος. Έχει σχήμα καρδιάς και ο πυθμένας της κοκκινίζει, ενώ στα νερά της κολυμπούν τρίτωνες. Πανέμορφη με βιόλες, ορχιδέες, αγριομενεξέδες, σαξιφραγκιές και κρίνους στις παραλίμνιες περιοχές, νομίζει κανείς ότι βρίσκεται σε αλπικό τοπίο. Το μονοπάτι για την δρακόλιμνη του Σμολικα ξεκινάει από το χωριό Αγία Παρασκευή, στην εθνική οδό Κόνιτσας - Κοζάνης.